dinsdag 10 oktober 2017

Roti Koekoes (gestoomde Indonesische cake)

Nodig:
250 gram zelfrijzend bakmeel
4 eieren
4 zakjes vanillesuiker
300 gram witte basterdsuiker
1,5 eetlepel citroensap
0,5 kopje 7-up light of spa rood
2 eetlepels cacaopoeder
rijststomer
schone keukendoek (afdroogdoek)


Doe in een kom eieren, vanillesuiker, basterdsuiker, citroensap, spa rood.
Voeg de bakmeel via een grote zeef toe om klonten te voorkomen.
Met een mixer ongeveer 20 minuten alles goed mengen.

In de tussentijd in de onderste pan van de rijststomer alvast water aan de kook brengen.




In de bovenste pan van de rijststomer de theedoek goed voegen (los van de onderste pan doen i.v.m. kokend water). Giet het beslag in de theedoek en hou een beetje over. Voeg bij het restant beslag de cacaopoeder toe via een theezeefje, ook om klonten te voorkomen. Met een spatel voorzichtig door het restant beslag omroeren. Giet het daarna bij het beslag in de theedoek.


 

Doe de deksel op de pan, vouw de theedoek over het deksel heen en dek het af met een bord.
Pas daarna zet je de pan op de andere pan. Even het vuur wat hoger zetten totdat je de stoom erboven uit ziet komen. Dan op allerlaagst vuur een uur laten koken.
Deksel mag er in de tussentijd niet af, anders rijst de cake niet goed.
Na een uur met een satéprikker even erdoorheen prikken, komt het er droog uit dan is de cake goed, anders nog even 5 minuten langer geven.
Bovenste pan eraf halen, pas op de hete stoom. 
Zet een bord ondersteboven op de cake en draai het met de bovenste pan samen om.
Haal voorzichtig de theedoek los (kan op 60 graden worden schoongewassen) en zet er een ander bord ondersteboven op. Draai de cake nu tussen de twee borden om en laat het afkoelen.
Plakken niet al te dik snijden en besmeren met boter.
Selamat makan!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten