Rond Kerst en Oudjaar is het bij ons in huis een traditie
geworden om Wadjik te maken.
Wadjik is een donkerbruine platte koek gemaakt van
kleefrijst (ketan), klappermelk (kokosmelk), gula djawa en pandanblad.
Het geeft een bijzondere Oosterse zoetheid aan Indische en
Indonesische gerechten.
Pandanblad is afkomstig uit Thailand en Indonesië. De
lange puntige bladeren, die wel 50 centimeter lang kunnen worden, geven een
heel geurig aroma af aan zowel zoete als hartige gerechten. Je kan dat
vergelijken met een vanilleachtige smaak.In Indonesië wordt er regelmatig een pandanblaadje
mee gekookt in de rijst voor de lekkere smaak.
Na het meekoken het pandanblad
verwijderen, niet opeten!
Ingrediënten: voor +/- 20 stuks wadjiks:
500 gram ketan (kleefrijst)
1 blik (400 ml) klappermelk (kokosmelk)
500 gram gula djawa (voor donkerbruine wadjik, wil je
lichtere wadjik dan gebruik je minder gula djawa)
½ bosje (ongeveer 5 bladen) daon pandanblad gewassen
beetje zout
De ketan na 2x wassen in ruim water met een beetje zout 5
minuten koken, regelmatig roeren om aankoeken te voorkomen.
In de
tussentijd alvast water laten koken onderin een rijststomer.
De ketan
afgieten en in de bovenste laag van de rijststomer scheppen, dan nog 5 minuten
laten stomen.
In een
andere pan de klappermelk samen met de pandanblaadjes en de gula djawa koken,
wèl voortdurend blijven roeren (niet te hoog vuur om aanbranden te voorkomen).
Als alle
gula djawa is opgelost nog even laten doorkoken totdat het iets begint in te
dikken.
Dan
alles door een zeef halen, pandanblad weggooien en je houdt een gladde gula
djawa saus over.
Hierin schep en roer je gelijkmatig de gestoomde ketan
doorheen.
Als
alles egaal bruin is, overscheppen in een met koud water afgespoelde platte
schaal met opstaande rand, hierin laten afkoelen.
In
gelijke stukken verdelen en verpakken in plastic folies,
Je kan
ze na het afkoelen ook invriezen.
Zooooo
lekkerrrr!!
Selamat
Makan
Geen opmerkingen:
Een reactie posten