zaterdag 13 april 2013

Wadjik - platte koek van kleefrijst



Rond Kerst en Oudjaar is het bij ons in huis een traditie geworden om Wadjik te maken. 
Wadjik is een donkerbruine platte koek gemaakt van kleefrijst (ketan), klappermelk (kokosmelk), gula djawa en pandanblad. 

Uitleg: Palmsuiker Gula Djawa in schijven is zachter en brokkeliger dan gewone suiker.
Het geeft een bijzondere Oosterse zoetheid aan Indische en Indonesische gerechten.
Pandanblad is afkomstig uit Thailand en Indonesië. De lange puntige bladeren, die wel 50 centimeter lang kunnen worden, geven een heel geurig aroma af aan zowel zoete als hartige gerechten. Je kan dat vergelijken met een vanilleachtige smaak.In Indonesië wordt er regelmatig een pandanblaadje mee gekookt in de rijst voor de lekkere smaak. 


Na het meekoken het pandanblad verwijderen, niet opeten!

Ingrediënten: voor +/- 20 stuks wadjiks:
500 gram ketan (kleefrijst)
1 blik (400 ml) klappermelk (kokosmelk)
500 gram gula djawa (voor donkerbruine wadjik, wil je lichtere wadjik dan gebruik je minder gula djawa)
½ bosje (ongeveer 5 bladen) daon pandanblad gewassen
beetje zout

De ketan na 2x wassen in ruim water met een beetje zout 5 minuten koken, regelmatig roeren om aankoeken te voorkomen.


In de tussentijd alvast water laten koken onderin een rijststomer.
De ketan afgieten en in de bovenste laag van de rijststomer scheppen, dan nog 5 minuten laten stomen.
In een andere pan de klappermelk samen met de pandanblaadjes en de gula djawa koken, 
wèl voortdurend blijven roeren (niet te hoog vuur om aanbranden te voorkomen).










 
Als alle gula djawa is opgelost nog even laten doorkoken totdat het iets begint in te dikken.

Dan alles door een zeef halen, pandanblad weggooien en je houdt een gladde gula djawa saus over.







 
Hierin schep en roer je gelijkmatig de gestoomde ketan doorheen.


Als alles egaal bruin is, overscheppen in een met koud water afgespoelde platte schaal met opstaande rand, hierin laten afkoelen.











 
In gelijke stukken verdelen en verpakken in plastic folies,
Je kan ze na het afkoelen ook invriezen.


Zooooo lekkerrrr!!







 

Selamat Makan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten